Tinta Negra

Tinta negra mole jest najszerzej uprawianą na Maderze, jedyną odmianą ciemnych winogron stosowaną do wyrobu wzmacnianego wina o nazwie madera.

zarejestruj się i zamawiaj taniej

 

Wina z odmiany tinta negra w ofercie:

       


       

      Szacuje się, że tinta negra stanowi około 80 procent upraw na Maderze. Odmiana ta zyskała na znaczeniu w drugiej połowie XIX wieku, po epidemii filoksery, podczas której bardzo ucierpiały tradycyjnie wykorzystywane przy wyrobie madery szczepy takie jak sercial, bual czy terrantez i praktycznie były bliskie zagłady. Zapotrzebowanie rynku na maderę było wciąż duże, zatem wyspiarscy winogrodnicy zostali zmuszeni do odnowienia winnic; wielu z nich wybrało tinta negra mole nie tyle ze względu na jakość jej winogron, co wysoką odporność na choroby i plenność. Wykorzystuje się ją głównie przy produkcji trzyletnich win, ale zdarzają się też wyjątki. W zależności od miejsca uprawy, wysokości nad poziomem morza, wilgotności i ekspozycji słonecznej, z winogron tinta negra można zrobić słodsze lub bardziej wytrawne wina. Odmiana ta jest na tyle uniwersalna, by mogły z niej powstawać wszystkie cztery style madery.

       

      Od 1993 roku, zgodnie z przepisami regulującymi wyrób madery, wina przynajmniej w 85 procentach muszą być zrobione z winogron odmiany, której nazwa widnieje na etykiecie. Wcześniej, wina sygnowane jako Madeira Bual czy Sercial w praktyce powstawały z owoców odmiany tinta negra mole. W efekcie tych nakazów po 1993 roku gwałtownie spadła liczba odmianowych mader.

       

      Nie jest do końca wyjaśnione, czy tinta negra mole uprawiana na Maderze jest tą samą odmianą, która pod tą nazwą jest uprawiana w Portugalii kontynentalnej. Są też hipotezy, że jest tożsama z negramoll występującą na Wyspach Kanaryjskich.

       

      Faktem jest, że na Maderze w momencie jej odkrycia przez Portugalczyków nie było winorośli. Wszystkie uprawiane potem odmiany, może z wyjątkiem pochodzącej z Krety malmsey, zostały sprowadzone na wyspę z rodzimej dla pierwszych osadników Portugalii.

       

      Zastosowanie kulinarne

      Wina z tinta negra mole doskonale smakują z dojrzewaną szynką z melonem czy dojrzewającymi twardymi serami.

       


       

      Dbamy o Twoją prywatność

      Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

      Zamknij
      pixel