Sauvignon Blanc

Jest to tak stara odmiana, że trudno napisać, kiedy i gdzie tak naprawdę powstała. Na pewno we Francji, najprawdopodobniej w Dolinie Loary. Swoją nazwę wywodzi od francuskiego słowa sauvage, co nawiązywać ma do nieco zadziornego charakteru powstających z niej win. Na starym kontynencie, a w szczególności we Francji, odmiana ta charakteryzuje się specyficznym aromatem pokrzyw, agrestu, liści bukszpanu i szypułek pomidorów. Coraz częściej aromaty te przykrywane są nutami cytrusów – skórki z cytryny czy grapefruita.

Najważniejszymi obszarami uprawy sauvignon blanc jest Dolina Loary, a w szczególności dwie położone na jej wschodnim skraju niewielkie apelacje Pouilly-Fumé i Sancerre. Jest to także najpopularniejsza biała odmiana w regionie Bordeaux. Kupażowana tu z sémillon wykorzystywana jest w apelacji Entre-Deux-Mers oraz w Sauternes i Barsac, gdzie powstają słynne słodkie wina likierowe.

Geografia uprawy

Poza Francją, w Europie koniecznie należy wymienić jeszcze jedno wyjątkowe siedlisko dla tej odmiany. Położona na austriacko słoweńskiej granicy Styria od kilku wieków jest obszarem, gdzie rodzą się wyjątkowe wina z sauvignon blanc, niezwykle mineralne, o krystalicznym wręcz bukiecie i stosunkowo wysokiej kwasowości.

Nowa Zelandia - nowe królestwo Sauvignon Blanc

Do niedawna białe sauvignon pozostawało nieco w cieniu wielkiego chardonnay, dziś wymieniane jest jednym tchem z chardonnay jako jedna z najsłynniejszych i najpopularniejszych białych odmian świata. Stało się tak gównie dzięki winom z nowozelandzkiego regionu Marlborough. To właśnie tutaj w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku po raz pierwszy stworzono wino, które do dziś jest ideałem, archetypem nowoświatowego sauvignon blanc. To wino o wysokiej kwasowości i pięknym, niezwykle intensywnym i charakterystycznym bukiecie. Pełno w nim cytrusów, owoców tropikalnych, a przede wszystkim liści czarnej porzeczki i agrestu. Dziś takie wina znajdziemy w wielu chłodniejszych regionach nowego świata: w południowoafrykańskim Elgin, chilijskiej dolinie Casablanka czy kalifornijskiej Sonomie.

Jeżeli chodzi o dobór do potraw – to wbrew pozorom sauvignon nie jest łatwym kompanem. Dzieje się tak ze względu na bardzo charakterystyczny zapach, który często może dominować nad aromatem potrawy. Tradycyjnie łączymy to wino z serami kozimi, sałatami z cytrusów i lekko wędzonych ryb, podajemy także do dań ze sporą ilością świeżych, aromatycznych ziół.

Warto dodać, że sauvignon blanc wraz z cabernet franc są rodzicami najsłynniejszej czerwonej odmiany świata, czyli cabernet sauvignon.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel