Brunello. Wzorzec wiekuisty

2019-08-28
IRC

Wszyscy, którzy choć trochę interesują się winem włoskim, wiedzą doskonale, że rodzina Biondi-Santi wyprodukowała pierwsze w historii brunello di montalcino. Co dociekliwsi wiedzą także, że stało się to w 1888 roku, a imię pioniera tego najdoskonalszego wina Toskanii brzmiało Ferruccio. Ale! Każde wielkie wino tego świata musiało zostać przecież w końcu wyprodukowane przez kogoś, kto innych uprzedził. Zasługi Ferruccia Biondi-Santi i jego potomków są o wiele poważniejsze.

Nie jest całkiem wykluczone, że to oni właśnie wyhodowali ów specyficzny, najdoskonalszy klon odmiany sangiovese, znany pod nazwą sangiovese grosso lub po prostu brunello. Z całą pewnością to Biondi-Santim zawdzięczamy fakt, iż klasyczne brunello di montalcino produkowane jest jako odmianowe, stuprocentowe sangiovese (choć kilku producentów powróciło ostatnio do tradycji przedapelacyjnej, zgodnie z którą wspomagano tę odmianę szczepami bordoskimi) – rodzina ta maczała bowiem palce albo i ręce całe w redakcji przepisów apelacyjnych dla stworzonej w 1968 roku DOC Brunello di Montalcino. Uświadomić sobie musimy, że choć nazwa „brunello” funkcjonowała w regionie już w XIX wieku (a niektórzy historycy przekonani są, że nawet już w XIV), aż do lat 50. ubiegłego wieku Biondi-Santi byli jedynymi komercyjnymi producentami tego wina. Nie ma zatem najmniejszej wątpliwości, co do tego, kto stworzył to doskonałe toskańskie wino, kto je ukształtował i kto zapracował na jego dobre imię. Przedłużenie fermentacji i gigantyczny wręcz okres starzenia w dębie (pięć–sześć lat) nadający winom niespotykaną tężyznę, to pomysły, które wcielił w życie już sam wielki Ferruccio.

Właśnie ze względu na ów przedłużony okres dojrzewania w dębie slawońskim (tutaj akurat równe trzy lata) brunello od Biondi-Santich należy napowietrzyć w karafce przynajmniej godzinę przez spożyciem, a najlepiej dać mu spokojnych kilka godzin. Gdybyśmy jednak zdecydowali się zostawić go nieco dłużej, śpijmy spokojnie. Przez najbliższych 30 lat nie stanie mu się nic złego.

Michał Bardel


Brunello di Montalcino Riserva

Producent: Biondi-Santi
Region: Toskania, Włochy
Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino Riserva
Odmiany: sangiovese grosso
Beczka:36 miesięcy, dąb slawoński
Temperatura:16–18ºC

Bogaty, wielowarstwowy bukiet, na który składają się nuty dojrzałych owoców przemieszane z niuansami różanymi i waniliowymi. W ustach smakowite, doskonale zbudowane, harmonijne i eleganckie, świetnie zrównoważone, o bardzo długim posmaku. Podawać do jagnięciny, dziczyzny, dojrzewających serów.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel